December 2020

Gelukspost is de nieuwsbrief over de Gelukswandelingen van kunstenaar Misja Immink,  die wekelijks op stap gaat met vrijwilligers en bewoners van verzorgingshuizen op zoek naar nieuwe soorten geluk.

WANDEL OOK MEE
December 2020

Roep van de roeptoeter

Prachtig nieuws: we worden opgenomen in de collectie Echt Rotterdams Erfgoed van Museum Rotterdam. Ook zijn we dan terug te vinden in het Stadsarchief. Apentrots. Met dank aan alle gelukswandelaars en organisaties die ons initiatief hebben gesteund.

In deze gelukspost ook een stukje Rotterdams erfgoed: geluksvrijwilliger Joke. Sinds 2015 betrokken bij ons project.

Ook weer een mooi gelukswandelverhaal en een gelukssoort die het erg goed doet in de decembermaand. En vanwege de naderende kerstdagen brengen we voor de bewoners luchtige hartjes, vergezeld van wat poëtische woorden, rond. Je kan je nog steeds aanmelden om geluksbode te worden. Ben je een bezienswaardigheid op zich en een Robert ten Brink-ervaring rijker.

Misja Immink

Geluksopdracht

Schrijf aan je toekomstige liefje

Een waanzinnig warme liefdesbrief

Stop de brief in een fles.

Gooi de fles in een glasbak.

Wacht op een wonder.

Jos van de Hest

Joke van den Berg

Wie zijn toch die gelukswandelaars?
door Tara Lewis

Ondanks dat Joke van den Berg officieel met pensioen is, heeft ze het drukker dan ooit. “Dus toevallig heb ik een paar zaterdagen niet gewandeld omdat ik golfles had. Maar ik ga bijvoorbeeld aanstaande vrijdag. Als ik kan ga ik! Want het is zo leuk hè. Het blijft ook leuk!”

Wanneer haar eerste gelukswandeling was? “Dat is al zo lang geleden, dat kan ik me écht niet meer herinneren.” Ze kent Misja uit de bioscoop Cinerama, waar ze allebei lang gewerkt hebben. Het begon met af en toe meewandelen. “Want ik werkte nog veel. Toen ik eenmaal minder diensten draaide was het standaard elke zaterdag en kwam de woensdagmiddag er soms bij. Het leuke is dat je mensen mee naar buiten neemt die weinig buitenkomen. Je ziet hoeveel plezier ze daarvan hebben en daar geniet ik dan weer van. En je bent bezig in de frisse lucht, praat met de mensen en gaat Rotterdam anders zien, dus voor jezelf is het net zo leuk. Je offert je niet op voor de mensen, het werkt twee kanten op. Je gaat gewoon gezellig wandelen, het is een uitje voor iedereen.”

Zelfs mensen die niet kunnen praten genieten zichtbaar, vertelt ze. “Ze bloeien helemaal op. Dat zie je aan de ogen, die leven weer. Soms krijg je een kneepje in je hand. Het maakt ze ook niet uit dat het koud is.” Heel soms zit er weleens een mopperaar tussen. “Moet ik naar buiten in dit weer, zeggen ze dan. Maar als ze terugkomen bedanken ze je tig keer.”

Of er nog een hoogtepunt was? “Nou het zijn allemaal bijzondere momenten. Zo hadden we een keer een rolstoelrace bij het Grote Visserijplein. Als iemand als eerste over de streep wordt geduwd vinden ze dat zó leuk!”

Ook als ze niet aan het Gelukswandelen is kijkt Joke anders om zich heen. “Misja heeft het de ene keer over juichriet, of dan is het weer een gelukkige dakpan. Dat zorgt er toch voor dat je meer op je omgeving let. Natuur, of gevels of andere kleine dingen. Dan zie ik graffiti ergens waarvan je echt gelukkig wordt. Soms denk ik dan: “Jammer dat Misja hier niet is!”

Tederrietplantages

Nieuwe soorten geluk  
door Misja Immink

Bij een van onze eerste gelukswandelingen stelde ik een drugstochtje voor. Alle gelukswandelaars, jong en oud, aan de nederwiet. Dit oud-Hollands gebruik zou toch mooie zienswijzen en bijzondere gesprekken kunnen opleveren? Het werd niet toegestaan, ook niet gedoogd. Licht teleurgesteld aan de waterkant wuifde de geestverruiming mij toe: riet overal, zachtjes zwaaiend.

Tederriet heeft dezelfde uitwerking als nederwiet maar je hoeft het niet te roken. Mag wel. Beter is het om het te plukken,  begeleid door lieve woorden, voor je medereiziger.

Als je eenmaal het tederriet ziet, zie je het overal, niet alleen in het wild maar ook op schilderijen en in films. Plantages met beloftes van sympathieke uitspraken.

In Rotterdam vindt er nu een kaalslag plaats. Veel tederrietplantages moeten eraan geloven, rolstoelbrigades schijnen er geen genoeg van te krijgen.

Tedere oproep

We zijn op zoek naar het tederrietwoord van 2020.

Mail je woord naar post@gelukswandelingen.nl en wij delen dit met de bewoners van de verzorgingshuizen.

Struinen in de herfst van Bloemhof

Verslag van een gelukswandeling
door Anne Visser

Op maandag 2 november begint ons avontuur met als startpunt het huis Simeon en Anna. We vormen een zacht en fijn gezelschap. Buiten is het duidelijk herfst. De dekens gaan om en de wind waait ons toe. De straten zijn precies smal genoeg om af en toe een auto te mogen vertragen. Met een rolstoel mag je bijna alles.

In een speeltuin komen we de vier seizoenen tegen en verderop staat een heus weerstation. Hier en daar wordt een tuin gekeurd, een blad verzameld, een Feyenoordfan of zelfs een blauwe dakpan gespot. Op de muren vinden we zoveel bloemen dat we de tel kwijtraken.

We laten ons verder leiden naar het geheime Patrimonium’s Hof en wanen ons hier even toerist. In een hoekje is een klein huisje gebouwd. Daar woont de oude kater. Hij groet ons en loopt een stukje mee tot waar precies het hofje eindigt. Het is duidelijk zijn terrein.

Op de terugweg staat de oliebollenkraam ons op te wachten voor een welverdiende traktatie. Gepoederd en voldaan, met de zon in ons gezicht, lopen we terug langs de Lange Hilleweg. En met groot succes, want niemand valt het water in.

doe mee aan heT AVONTUUR!

Ga mee als vrijwilliger en rol een bewoner van een verzorgingshuis en jezelf gelukkiger.

Steun GELUKSWANDELINGEN

Ga met jouw team of bedrijf op geluksavontuur en wandel al verwonderend ouderen en elkaar gelukkiger.