NIEUWE GELUKSSOORTEN

Verschillende gelukswandelingen met bijhorende kijkgedragingen. Het helpt ons in onze zoektocht naar nieuwe soorten geluk. Bestaat er zoiets als exotisch geluk of inheems geluk? Hang-oud geluk? Lokaal of anti-lokaal? Welke muurvogel maakt een gelukkige indruk? En wat is het geluk van een barbaars kunstwerk? Of zijn wij de gelukkige barbaren? Wanneer ben je eigenlijk barbaars gelukkig? Na het verwonderen verwoorden. Kletsen. En toetsen met elkaar. Samen met ouderen en vrijwilligers.

NIEUWE GELUKSSSOORTENKIJKGEDRAGGELUKSWANDELEDITIES

NIEUWE SOORTEN GELUK

Een bijzondere ontdekkingstocht voor jong en oud.

BARBAARS GELUK

VOGELIG GELUK

LOKAAL GELUK

HANG-OUD GELUK

INHEEMS GELUK

Onderweg zetten we de 'gelukswandelaarsbril' op. Hierdoor proberen we het perspectief te verleggen of wat verbeelding toe te passen. In eerste instantie gaat men vaak beter kijken. Van 'goh, is me nog nooit opgevallen' tot 'fiets hier elke dag voorbij en ik zie dit nu pas'. Daarna de hoop dat de gelukswandelaars ook anders gaan kijken. Van de gelukkige dakpan hebben de deelnemers vaak nog nooit van gehoord en zal hun wereldbeeld verrijken. Een treurwilg die verandert in een juichwilg zal voor een glimlach zorgen en na het tederriet ziet men overal tederrietplantages opdoemen, ook in schilderijen en films.
We doen dus aan dakparturen maar gaan bijvoorbeeld ook luchtturen, blauwkijken en waterstaren. Of we zijn aan het extoren of kijken mee met wolkentoeristen. Onze gelukswandelaarsbril heeft verschillende lenzen en raken daardoor niet uitgekeken.

SAMEN OP ZOEK NAAR NIEUWE GELUKSSOORTEN

Een tijdje terug mochten we gelukswandelen in Krimpen a/d IJssel. De bewoners en vrijwilligers waren natuurlijk nieuwsgierig wat we gingen bekijken. Ik liet ze weten dat we een bezoek aan de Chinese keizers zouden brengen. In verbazing liet ik ze achter om ze daarna in een stoet richting de oosterse monarchie te begeleiden. We liepen langs gemaakt water om vervolgens in een mooi Hollands landschap uit te waaien. Ook hier zouden we een wolkenbord willen plaatsen: een lucht die het groen ademloos in beweging bracht. De stilte omringde ook het hoogtepunt van de reis: het geluk uit China toornde hoog boven ons uit, vanuit de verte. Roerloos, in ijzer gekleed. Iemand van ons zwaaide, maar niemand groette terug. Tijdens onze aftocht vonden we in en aan de huizen nog genoeg Aziaat-achtige taferelen om ons in exotische sferen te wanen. Op de vraag van de thuisblijvers of we de Chinese keizers nog hadden gezien, antwoordde een bewoonster ontkennend. "Nee, maar wel Japanse keizers vergezeld van echte Hollandse wolken" zei ze heel luchtig alsof het de normaalste zaak van wereld was.

NIEUWE SOORTEN GELUK

door Misja Immink

Bestaat er iets als blauw geluk of vergeeld geluk? Gevelig geluk? Gevelig niet gevoelig. En wat is het geluk van een stoeptegel en welk tuintje is het gelukkigst? Na het verwonderen verwoorden. Kletsen. Ook rijtjes maken. Classificeren. En toetsen met de deelnemers.

UITGELICHT

WOLKENTOERISTEN

GELUKSSOORT: LUCHTIG GELUK

Rotterdam heeft misschien wel de mooiste luchten van Nederland. De gemeente heeft daar ook heel goed op ingespeeld door overal blauwe borden te plaatsen met pijlen. Wolkenpijlen. Luchtturen op onze wolken-hotspots, voor de lokale bevolking en toeristen.

Graag kijk ik naar schilderijen met Hollandse landschappen. Een beetje zoals Marsman het beschrijft in Denkend aan Holland. Ik focus me meestal op de luchten. Eerst met het oog op de verf om vervolgens afstand te creëren zodat het lucht kan worden.Vooral in de gouden eeuw zijn er ontzettend veel Hollandse luchten geschilderd. Erg mooi. Het schijnt ook dat wij mooiere luchten, mooiere wolkenpartijen, hebben dan elders in de wereld. Iets met ontpoldering en het aanwezige water. Hollands licht. Maar misschien haal ik nu wat zaken door elkaar. Dat doet het hoofd weleens. In ieder geval mijn hoofd. Maar dat onze luchten mooi zijn dat staat vast. In mijn werk De staat van oplichting verkoop ik zelfs lucht zoals andere mensen land verkopen. De indianen vonden dit al vreemd, land bezitten. Vraag me af wat ze hiervan zouden denken. Rotterdamse luchten zijn misschien wel de mooiste luchten van Nederland. Wij hebben niet alleen veel omringend water maar ook een prachtige haven die hier mogelijk invloed op heeft, op de wolken. Wij hebben daar ook heel goed op ingespeeld door overal blauwe borden te plaatsen met pijlen. Wolkenpijlen, zegt mijn oudste dochter. Zij ziet elke dag wel een mooie wolk of een mooie lucht. Samen maken we luchturen tijdens het luchtturen. Onlangs liep ik met groep 6 van een basisschool door de wijk. Ik wees ze op de wolkenpijl. "Verkeersborden meester!" riep een leerlinge. "Fout, wat leren ze jullie op school? Dit zijn luchttuurborden. Voor onze wolken-hotspots. Speciaal voor ons en voor toeristen want die komen van heinde en ver om te kijken naar onze wolken, onze luchten."  Wolkentoeristen. Samen met bewoners van Antonius hebben wij ze weleens verwelkomd op het centraal station. Met bellenblaas, om hen en de wolken alvast vrolijk te stemmen. Het leek te werken.

UITGELICHT

EXOTENONTMOETINGEN

GELUKSSOORT: EXOTISCH GELUK
In rolstoelformatie kunnen we ongeneerd naar binnengluren. Van alles wordt er achter de ramen gezet. Boeddha's, Indianen, Vikingen, maskers, geluksbeesten, schatkisten.

In den beginne gluurden we dikwijls bij woonhuizen door de ramen naar binnen. De raameigenaar kwam dan vaak naar buiten voor een kletspraatje met de gelukswandelaars. Gluren bij de buren bestond toen al, maar daar kwam ik later pas achter.En als we op zoek gingen naar ontmoetingen met exoten, bleek dat ik iets anders voor ogen had dan de anderen. Waar ik op zoek was naar toeristen in de stad, zochten de ouderen en vrijwilligers naar mensen met een tint. Een combinatie van deze twee resulteerde in exoteren: het zoeken van vrolijke exoten achter glas. We kijken onze ogen uit: ramen en etalages zijn tegenwoordig onveilig voor onze wandelbrigades. ‘Ik had nooit verwacht een toeristische attractie te worden’, aldus de eigenaar van Bertus Antiek en Curiosa op de Nieuwe Binnenweg.
Tijdens het exoteren bellen we dikwijls bij bewoners aan met het verzoek of we met hun binnenexoot, zoals een boeddha of indiaan, op de foto mogen. Er volgt er een verwonderde blik naar het beeld met een glimlach voor ons. En af en toe wordt het fotoverzoek ingewilligd. We gaan op zoek naar deze binnenexoten om een vakantiegevoel op te roepen. En dankzij ons raamonderzoek hebben we al diverse beelden uit verre oorden mogen begroeten. Het is leuk om te zien waar de lokale bevolking haar exoten stopt of verstopt. Vaak dus met trots voor het raam. Wat zeggen deze exoten eigenlijk over hun eigenaren? Een leuke onderzoeksvraag als je spontaan zin krijgt in raamgluren en binnenexoten.

UITGELICHT

GELUKKIGE DAKPANNEN

GELUKSSOORT: DAKPANGELUK
"We zijn op zoek naar de gelukkige dakpan!"
Verbaasde ogen tuurden de hoogte in.

De zoektocht naar een gelukkige dakpan was een van onze eerste avonturen. Ik vond het wel iets Suske en Wiske-achtigs hebben. “We zijn op zoek naar een gelukkige dakpan!” Verbaasde ogen tuurden de hoogte in. In eerste instantie bespraken we de dakpanverwachtingen met elkaar maar algauw deelden ook omstanders in onze nieuwsgierigheid. De dakpannen waren nog nooit zo goed bekeken en kregen de aandacht die zij misschien al een tijdje verdienden. Er vond ook een ander wonder plaats: bekenden en vreemden raakten in een opmerkelijk gesprek verwikkeld. Interesse in de dakpan én elkaar.
Tegenwoordig zie ik alleen maar dakpannen. Of beter gezegd: ik kijk ernaar uit. Kleur en vorm. Hoe ze erbij liggen en wie er naast ligt. Liggen ze er lang? Waar zouden ze van dromen? Als je het geluk in een dakpan kan vinden dan ben je er volgens mij.
De mooiste daken vonden we overigens aan de Wilgenlei in Schiebroek. Net een schilderij van Monet. Of ze ook gelukkig zijn?

AANMELDEN

KIJKGEDRAGINGEN

door Misja Immink

Onderweg zetten we de 'gelukswandelaarsbril' op. Hierdoor proberen we het perspectief te verleggen of wat verbeelding toe te passen. In eerste instantie gaat men vaak beter kijken. Van 'goh, is me nog nooit opgevallen' tot 'fiets hier elke dag voorbij en ik zie dit nu pas'. Daarna hoop ik dat de gelukswandelaars ook anders gaan kijken. Van de gelukkige dakpan hadden de deelnemers nog nimmer gehoord en heeft sindsdien hun wereldbeeld en woordenschat verrijkt. Een treurwilg die veranderde in een juichwilg heeft meermaals voor een glimlach gezorgd en na het tederriet zag ik overal tederrietplantages opdoemen, ook in schilderijen en films.
We doen dus aan dakparturen maar gaan bijvoorbeeld ook luchtturen, blauwkijken en waterstaren. Of we zijn aan het barbarisen of extoren of kijken mee met wolkentoeristen. Onze gelukswandelaarsbril heeft verschillende lenzen en raken daardoor niet uitgekeken.

TOEGELICHT

KOPVERGELIJKINGEN

UIT: ZOEKTOCHT NAAR DE GELUKKIGE LOCAL

Gevels bekijken kan een aangenaam tijdverdrijf zijn. Tijdens het gevelspotten kom je vanzelf uit op gevelkoppen en vandaar kan je verder naar kopvergelijkingen. Veel huizen hebben kopjes aan hun gevels hangen. Meestal zijn ze wit of wat wit vergrijsd. Af en toe zijn ze bruin of zwartgekleurd. Als ik zulke kleurrijke gevallen tegenkom word ik blij maar waarom weet ik niet precies. Gele kopjes duiken ook wel eens op. Misschien om te laten zien dat geel er ook toedoet.
Waarom hangen die kopjes er eigenlijk? Het zijn afbeeldingen van de mensen die er wonen. Het helpt hen bij het terugvinden van hun huis. Of bezoekers weten waar ze moeten zijn. Of willen zijn. Of juist niet. Niet iedereen weet dat.
Het ene portret is natuurlijk wat beter gelukt dan het andere. We bellen weleens aan om de hoofden met elkaar te vergelijken. De verbazing bij het opendoen maakt het kopvergelijken wat lastiger. De meeste gevelkoppen kijken namelijk serieus.

TOEGELICHT

KABOUTEROGEN

UIT: KABOUTERTOERISME

'De kabouterjacht' ofwel op zoek naar kabouters is een van mijn favoriete bezigheden. Natuurlijk is er die hele grote kabouter waar menig mens al mee op de foto is geweest. Echter, de meeste kabouters zijn klein en bevinden zich in parkjes, rondom tuintjes en op balkonnetjes. Vaak alleen, soms in groepsvorm. In Barendrecht zagen we zelf eens de zeven dwergen een huis bewaken. Als we een kabouter gevonden hebben, gaan we hem goed bekijken en bestoken hem met vragen. Ook dienen we dikwijls een fotoverzoek in. Hij gaat hier meestal graag op in.

TOEGELICHT

GROENKIJKEN

UIT: HET GROENE WESTEN

Veel groene gelukswandelingen waarbij het tederriet tegemoet wuiven of ons hoofd kantelen voor de juichwilg. We vinden twijfeltakjes en nerveuze blaadjes. Ook zijn er takkengedachten. Het bestuderen van alle groengradaties zorgt voor frisse en geroerde ogen. We gaan bijvoorbeeld op zoek naar troostgroen. Dit kan je natuurlijk buiten doen maar ook binnen. Ook in musea op schilderijen. Groen is overal. en tussen het hoop groen vind je altijd wel wat troostgroen.

AANMELDEN

WANDELEDITIES

door Misja Immink

Elke gelukswandeling heeft een thema maar er worden ook zijpaden genomen. Onderweg voeren we geluksopdrachten uit waardoor we beter kijken en contact maken met de locals. Een studie naar de lokale bevolking in haar natuurlijke omgeving.

NIEUW!

TOTEMISME

In Rotterdam staan behoorlijk wat palen. Sommige palen hebben een bord en andere palen zijn voorzien van lichten. Plaatselijkheden noemen ze verkeersborden en stoplichten. Misschien om ons te verwarren want ik zie totempalen.
De meeste zijn bewerkt met woorden en afbeeldingen in de vorm van stickers. De totempalen met lichten staan hoog in hiërarchie, veel plaatjesbewerking. Minutenlang kan je ze bestuderen. Soms komt er zelfs muziek uit. En bij sommige aanverwanten wordt er zelfs de kijktijd aangegeven. Of misschien wel de duur om een gedicht voor te dragen. Met roeptoeter. Geen stoplicht maar een stopdicht, of dichtstop, om de totempaal of de clan van de totem te eren. Ik zelf ga voor 'Elk stoplicht een gedicht, de opkomst van het totemisme'. Misschien een titel voor een boek. Of voor een dichterlijke gelukswandeling.

VERLICHT!

DE CHINESE KEIZERS

Een tijdje terug mochten we gelukswandelen in Krimpen a/d IJssel. De bewoners en vrijwilligers waren natuurlijk nieuwsgierig wat we gingen bekijken. Ik liet ze weten dat we een bezoek aan de Chinese keizers zouden brengen. In verbazing liet ik ze achter om ze daarna in een stoet richting de oosterse monarchie te begeleiden. We liepen langs gemaakt water om vervolgens in een mooi Hollands landschap uit te waaien. Ook hier zouden we een wolkenbord willen plaatsen: een lucht die het groen ademloos in beweging bracht. De stilte omringde ook het hoogtepunt van de reis: het geluk uit China toornde hoog boven ons uit, vanuit de verte. Roerloos, in ijzer gekleed. Iemand van ons zwaaide, maar niemand groette terug. Tijdens onze aftocht vonden we in en aan de huizen nog genoeg Aziaat-achtige taferelen om ons in exotische sferen te wanen. Op de vraag van de thuisblijvers of we de Chinese keizers nog hadden gezien, antwoordde een bewoonster ontkennend. "Nee, maar wel Japanse keizers vergezeld van echte Hollandse wolken" zei ze heel luchtig alsof het de normaalste zaak van wereld was.

TOP TIEN*

1. DE NATIONALE HANGOUDERENDAGEN
2. DE TOCHT DER BARBAREN
3. OP EXOTENTOURNEE
4. BEZOEK AAN TEDERRIETPLANTAGES
5. DE GELUKKIGE LOCAL
6. GROET & ONTMOET DE LOKALE BEVOLKING
7. INHEEMSE EN UITHEEMSE DIERSOORTEN
8. MENEER POSITIVO
9. WOLKENTOERISTEN
10. ZOEKTOCHT NAAR DE GELUKKIGE DAKPAN

* Afhankelijk van de startlocatie hebben de gelukswandelingen mogelijk aanverwante benamingen.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

GELUKSWANDELVERHAAL

DE BARRE TOCHT DER BARBAREN

door Julia Stoevelaar

Tocht der Barbaren met zon en taart. Alle barbaren verzamelen!
Op zaterdag 18 januari 2020 wandelden we de Barre Tocht der Barbaren. Loes wilde voor het eerst mee, maar twijfelde even: "Een barre tocht? Daar heb ik mij niet voor aangemeld hoor!" Gelukkig viel het wel mee met de barheid: het onweer bleef weg en ook de sneeuw was niet op tijd bezorgd. Onderweg hielden we onze ogen open voor barbaren en barbariseerden wij erop los in onze vrolijke optocht van wel 15 wandelende- en 9 rollende gelukkigen. Tom vierde zijn verjaardag en bracht heerlijke taart mee, die wij verorberden naast meneer Erasmus, de grondlegger van het antibarbarisme. Hiermee is meteen een nieuwe manier van verjaardagsvieren gevonden, die bij de wandelaars letterlijk in de smaak viel. Leuk idee voor jouw aankomende verjaardag?

AANMELDEN

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

In den beginne gluurden we dikwijls bij woonhuizen naar binnen. De raameigenaar kwam dan vaak naar buiten voor een kletspraatje met de gelukswandelaars. Gluren bij de buren bestond toen al, maar daar kwam ik later pas achter. Als we op zoek gingen naar ontmoetingen met exoten, bleek dat ik iets anders voor ogen had dan de anderen. Waar ik op zoek was naar toeristen in de stad, zochten de ouderen en vrijwilligers naar mensen met een gekleurd tintje. Een combinatie van deze twee resulteerde in exoteren: het zoeken van vrolijke exoten achter glas. We kijken onze ogen uit: ramen en etalages zijn onveilig voor onze rolstoelbrigades. ‘Ik had nooit verwacht een toeristische attractie te worden’, aldus de eigenaar van Bertus Antiek en Curiosa op de Nieuwe Binnenweg.Het is bijzonder wat mensen allemaal achter de ramen zetten.
Tijdens het raamgluren bellen we dikwijls bij bewoners aan met het verzoek of we met hun exoot, zoals een boeddha of indiaan, op de foto mogen. Vaak volgt er een verwonderde blik naar het beeld en een glimlach voor ons. Het fotoverzoek wordt meestal als grap gezien en niet ingewilligd. We gaan op zoek naar deze binnenexoten om een vakantiegevoel op te roepen. En dankzij ons raamonderzoek hebben we al diverse beelden uit verre oorden mogen begroeten. Het is leuk om te zien waar de lokale bevolking haar exoten stopt of verstopt. Vaak dus met trots voor het raam, maar soms ook verscholen in de boekenkast of op de afzuigkap. Wat zegt dit eigenlijk over de exoteneigenaren? Een leuke onderzoeksvraag als je bij bekenden of onbekenden op visite bent. Of als je spontaan zin krijgt in raamgluren met exoten.

RAAMEXOTEN

UITGELICHT

NIEUW GELUKWANDELAGENDA

doe mee aan heT AVONTUUR!

Ga mee als vrijwilliger en rol een bewoner van een verzorgingshuis en jezelf gelukkiger.

Steun GELUKSWANDELINGEN

Ga met jouw team of bedrijf op geluksavontuur en wandel al verwonderend ouderen en elkaar gelukkiger.