Maart 2020

Gelukspost is de nieuwsbrief over de Gelukswandelingen van kunstenaar Misja Immink,  die wekelijks op stap gaat met vrijwilligers en bewoners van verzorgingshuizen op zoek naar nieuwe soorten geluk.

WANDEL OOK MEE
Maart 2020

Roep van de roeptoeter

Onlangs riep een vrijwilliger: record! Hadden we dan niet eerder met twintig rolstoelduwers gelopen, vroeg ik me af. Jawel hoor, meestal met bedrijven of scholen. Maar dus nog nooit met zoveel ‘losse’ vrijwilligers. Normaliter gaan we op zoek naar bijzondere kijkgelegenheden, deze keer waren we zélf een bezienswaardigheid. Met veertig man rollend over de Lijnbaan op zaterdagochtend. Kan ik weer van mijn bucket-list afstrepen, zei Stefan.

Toen we zeven jaar geleden begonnen in Museum Rotterdam, kon ik niet vermoeden dat we zoveel kilometers zouden gaan maken. Jaarlijks 150 wandelingen, wat een reis! Allemaal mogelijk dankzij de geweldige inzet van alle kantoor- en wandelvrijwilligers. Natuurlijk hoop ik dat steeds meer gelukswandelaars zich bij ons aansluiten, zodat nóg meer ouderen kunnen genieten van onze avonturen. De eerste Gelukspost, met medewerking van drie toppers: Tara, Emmely en Julia, helpt daar hopelijk ook bij.

Misja Immink

"Jullie hebben een eenzame vrouw gelukkig gemaakt."

Maria, voormaling bewoonster van Laurens Antonius Binnenweg.


Tocht der Barbaren met zon en taart

Alle barbaren verzamelen!

Op zaterdag 18 januari wandelden we de Barre Tocht der Barbaren. Loes wilde voor het eerst mee, maar twijfelde even: "Een barre tocht? Daar heb ik mij niet voor aangemeld hoor!" Gelukkig viel het wel mee met de barheid: het onweer bleef weg en ook de sneeuw was niet op tijd bezorgd. Onderweg hielden we onze ogen open voor barbaren en barbariseerden wij erop los in onze vrolijke optocht van wel 15 wandelende- en 9 rollende gelukkigen.  Tom vierde zijn verjaardag en bracht heerlijke taart mee, die wij verorberden naast meneer Erasmus, de grondlegger van het antibarbarisme. Hiermee is meteen een nieuwe manier van verjaardagsvieren gevonden, die bij de wandelaars letterlijk in de smaak viel. Leuk idee voor jouw aankomende verjaardag?

- Julia Stoevelaar

Nieuwe soorten geluk

Oude en nieuwe dakpannen

Wim Pijbes tijdens de Gelukswandeling

Vlak voor kerst werd ik gebeld door Mignon Pijbes, de vrouw van de voormalige directeur van het Rijksmuseum. Zij gaf met haar koor Couleurs Vocales een kerstconcert in de Paradijskerk. ‘Zou het niet mooi zijn de bewoners van Antonius van onze stemmen te laten genieten?’ Wim Pijbes had een paar weken daarvoor met zijn team van Stichting Droom en Daad een winterse Gelukswandeling gelopen. Een gure tocht. Versteend voortbewegen.

Voor de avond in de Paradijskerk kregen we binnen drie dagen twintig vrijwilligers enthousiast. Het in rood geklede koor zong de pannen van het dak. Heel symbolisch, want na afloop werd er geld ingezameld voor het dak van de kerk. Het ontroerde me.

De zoektocht naar een gelukkige dakpan was een van de eerste Gelukswandelingen. De mooiste daken vonden we aan de Wilgenlei in Schiebroek. Net een schilderij van Monet. Of ze ook gelukkig zijn?

Helaas kon je in de kerk niet pinnen. In het nieuwe jaar adopteerde ik via paradijskerk@gmail.com tot mijn grootste geluk tien mooie dakpannen.

Misja Immink

Overpeinzing voor tijdens een wandeling

"Als je het niet meer trekt, moet je duwen."

Wie zijn toch die gelukswandelaars?

Marloes en Tom Wooning

In het dagelijks leven ontwerpt en bouwt Marloes Wooning websites, onder meer bij Robeco. Al bijna twintig jaar klaverjast ze één keer in de maand in Café De Postiljon in het Oude Noorden. “Daar zat ik op een avond met Joke aan tafel, die net lid was geworden van onze club. Toen ze vertelde over Gelukswandelen hing ik aan haar lippen. Dat was een zondag en de volgende zaterdag liep ik mee. Ik werd er heel blij van, ook omdat je echt achter de pc vandaan uit je dagelijkse sleur wordt getrokken.”

Een week later wandelde ook haar man mee. “Dat is ondertussen alweer twee jaar geleden en inmiddels is hij nog fanatieker dan ik.” Tom: “Ik vond het meteen fantastisch. Het concept vond ik al mooi, dat je naar buiten gaat met mensen die weken, soms al maanden binnen zitten. Maar je krijgt er veel voor terug. Iemand zei een keer: ‘Het voelde alsof ik op vakantie was.’ En aan het einde: ‘Wil je nog een lekkere kus van een oud wijf.’”

Marloes: “Of je nu 1,5 of 6 kilometer gaat wandelen, je gaat die tijd samen doorbrengen. Lekker naar buiten en je samen verwonderen over wat je op straat tegenkomt. Zodra je gaat lopen merk je hoe gelukkig ze worden en komt de vrolijkheid naar buiten. Dat zie je in hun ogen en voel je als ze in je handen knijpen.”  Eind jaren ’80 lag haar eigen oma in Antonius, een van de tehuizen waarmee gewandeld wordt. “Dat komt altijd wel even binnen. Ik heb geen oma meer, maar wellicht hebben de oma’s hier wel niemand die met ze wil of kan wandelen.”

Ze merkt dat ze met het wandelen een groot verschil kan maken: “Een paar weken geleden twijfelde een vrouw of we haar man wel moesten nemen, omdat hij nogal sip was. We liepen langs de Rimboe waar de eigenaar met een wit konijn naar buiten kwam, die iedereen vast mocht houden. Toen hij aan de beurt was verscheen er een brede lach op zijn gezicht. Het was de eerste keer in maanden dat hij lachte. Hij zei weinig, maar af en toe zei hij één woord: grandioos. Dat is toch een goede reden om op zaterdag mijn bed uit te komen?”

Tom: “Tijdens het wandelen zie je de stad op een andere manier. Misja verzint altijd leuke dingen en maakt contact met de locals. Het geeft een hoop energie en dat voelen de mensen.” Vanuit het zonovergoten Robeco-kantoor aan het Weena wijst Marloes naar de Diergaardesingel. “Daar ontdekte ik afgelopen zaterdag een enorme Giraffe op de gevel. Terwijl ik hier werk en daar elke dag mijn fiets neerzet. Van het wandelen heb ik geleerd meer omhoog te kijken.”

Tara Lewis

doe mee aan heT AVONTUUR!

Ga mee als vrijwilliger en rol een bewoner van een verzorgingshuis en jezelf gelukkiger.

Steun GELUKSWANDELINGEN

Ga met jouw team of bedrijf op geluksavontuur en wandel al verwonderend ouderen en elkaar gelukkiger.